Facebook Pixel

Bado rūšys

Bado rūšys

Alkio jausmas skiriasi. Kartais jis pamažu „subręsta“, kartais atsiranda staigiai ir staiga. Kartais norisi suvalgyti bet ką, kad tik papildytum skrandį, o kartais – konkrečiai šis „Napoleono“ gabalas ir nieko daugiau. Kokie yra alkio pojūčiai ir kas juos sukelia?

1. Sveikas alkis

 Kriterijai:

- diskomforto nebuvimas: gali būti jaučiamas silpnumas, bet be skausmingos būklės;

 - malonumas nuo maisto skonis;

 - sotumas:  suvalgote tiksliai tiek, kiek organizmas reikalauja, ir jaučiatės patenkinti. em>

 Sveikas ar fiziologinis alkis atsiranda natūraliai, kai viskas, kas buvo skrandyje, yra saugiai suvirškinama, išnaudojamos energijos atsargos ir organizmui reikia „papildyti baką“. Tuo pačiu metu mažėja gliukozės lygis, suaktyvėja virškinimo sistema ir jaučiamas „gurgimas skrandyje“, „seilėjimas“; ir kiti signalai, kad organizmas yra pasirengęs priimti naujas maistines medžiagas.

2. «Mikroelementas» alkis

 Kriterijai:

 - foninis diskomforto jausmas;

- specifinio maisto, kuris neįeina į įprastą mitybą, noras;

- galimas persivalgymas ar nepasitenkinimo jausmas, jei produktai nebuvo parinkti optimaliai.

Toks alkis signalizuoja, kad organizmui trūksta tam tikro mikroelemento. Pavyzdžiui, staiga užsinorėjau šoninės su česnaku arba duonos ir sviesto – tai organizmas reikalauja kokio nors specifinio mikroelemento, aminorūgščių, baltymų ar tam tikros rūšies riebalų ir iš patirties žino, kad šiuose produktuose yra tai, ko jam reikia.

Jeigu žmogus jautrus savo organizmui, jis gali gana pasirinkti ir valgyti būtent tai, ko jam reikia. Toks jautrumas nėščiosioms sustiprėja: jos tiksliai nustato, ko nori, kad ir koks egzotiškas šis noras atrodytų iš šalies.

  jam reikalingus produktus. Dėl to alkis lieka nepasotinamas ir reikalauja naujo valgio, o tai, kas buvo suvalgyta, jam pasirodo kaip papildoma šiukšlė. Arba žmogus renkasi maistą, kuriame yra būtinų mikroelementų, bet mažais kiekiais arba nesėkmingai derinamą, o tai vėlgi sukelia perteklinį suvartojimą.

Gali išsiugdyti organizmo jautrumą. Pavyzdžiui, mitybos specialistai praktikuoja klausimų pateikimo metodą. Jie padeda tiksliai sukalibruoti tai, ko norite. Ir svarbiausia – "priprasti" prieš valgydami klausykite savo kūno. Tokių klausimų pavyzdys: ką nori valgyti? Tarkime, – šokolado plytelė su riešutais. O kas, jei tai tiesiog kvaila? O jei šokoladas, bet be riešutų? O jei gertum kakavą? O jei ne tai, tai kas? Kiek tu iš tikrųjų nori valgyti? Jei mikroelementų alkis atsiranda sistemingai, gali būti prasminga atlikti rimtesnę diagnozę. Pavyzdžiui, plaukų analizė dėl mikroelementų kiekio organizme. Ši analizė leidžia sudaryti išsamią mineralogramą ir parinkti optimalų mitybą ar mineralų kompleksą.

3. "insulinas" alkis

 Ženklai:

- išvaizda po valandos ar dviejų po valgio;

- sotumo jausmas trumpam;>

- gilaus malonumo ir pasitenkinimo valgant nebuvimas.

Vakaro noras prie šaldytuvo dažnai būna sukelia insulino išsiskyrimas į kraują. Insulinas – yra kasos hormonas, reguliuojantis gliukozės kiekį. O kaip jis pats pasigamina, priklauso nuo valgomų maisto produktų, tiksliau – nuo jų glikemijos indekso. Esant žemam glikemijos indeksui, insulinas gaminamas lėtai ir mažesniais kiekiais. Ir su dideliu – Gliukozės kiekis kraujyje pakyla per pusvalandį po valgio, o tai sukelia galingą insulino išsiskyrimą.

Maisto produktai, sudaryti iš paprastų angliavandenių, turi aukštą indeksą. Todėl, jei esate pripratę prie „lengvos vakarienės“, yra tikimybė, kad ji bus greitai suvirškinta. Ir tai sukels insulino išsiskyrimą, ir vėl būsite „trauktas užkąsti“. Užburtas ratas užsidaro: kiekvienas toks „užkandis“ sukels riebalinio audinio padidėjimą ir energijos trūkumą ląstelėse. Todėl svarbu turėti galimybę keisti savo mitybos įpročius ir valgyti įvairų maistą. O jei "insulinas" dažnai atsiranda alkis, tuomet galite detaliai suprasti maisto produktų glikemijos indeksą ir pasirinkti dietą, kuri sugrąžins insulino gamybą į normalią.

Alkis nėra toks baisus, jei suprantate jo priežastis. Subalansuota mityba ir savalaikis visų organizmui būtinų mikroelementų panaudojimas – raktas į sveiką savijautą ir malonų poskonį pavalgius.

Turinys
  • 1. Sveikas alkis
  • 2. «Mikroelementas» alkis
  • 3. "insulinas" alkis
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.