Facebook Pixel

Vitaminai brangūs ir pigūs – koks skirtumas? Kokie yra vitaminų tipai ir kuo jie skiriasi?

Vitaminai brangūs ir pigūs – koks skirtumas? Kokie yra vitaminų tipai ir kuo jie skiriasi?

Kodėl vieni vitaminų kompleksai brangūs, o kiti pigūs? Tokį klausimą dažnai užduoda tie, kurie „Biotus“ parduotuvėje apsilanko pirmą kartą. Daugelis bando tai išsiaiškinti patys ir pradeda nuo akivaizdaus - vaisto sudėties. Šis kelias veda į aklavietę – juk yra paprastų medžiagų, tokių kaip vitaminas C, kuris parduodamas bet kurioje vaistinėje už centą, bet preparatuose Solgar siūloma nuo 400 iki pusantro tūkstančio UAH. Jei tai ne apie sudėtį, tai kas yra?

 

Chemija yra sudėtingas mokslas, ir jis jį daro galima gauti tą pačią medžiagą įvairiais būdais. Kalbant apie bioaktyvius priedus, rezultatas skirsis grynumu, priemaišų ir pagalbinių medžiagų kiekiu ir kokybe. Ir atitinkamai - virškinamumo ir, svarbiausia, naudos požiūriu.

Pagal gamybos būdą vitaminus galima suskirstyti į kelias grupes, kurių kiekviena turi savo ypatybes ir savybes:

  • Izoliuoti vitaminai.

  • Izoliuoti papildyti vitaminai.

  • Augaliniai vitaminai.

  • Fermentuoti vitaminai.

  • Renatūruoti vitaminai.

 

Izoliuoti vitaminai yra sintetiniu būdu gautos medžiagos. Šiai grupei priklauso apie 95% vaistinėse parduodamų vaistų. Natūralu, kad su maistu organizmas gauna vitaminų ir mikroelementų kartu su aminorūgštimis ir kitais mikroelementais (chelatų kompleksu), o tai prisideda prie geresnio jų pasisavinimo. Izoliuoti vitaminai patenka į organizmą „gryna forma“ ir prasčiau pasisavinami. Todėl prieš pradedant jų vartojimo kursą gydytojai rekomenduoja atlikti organizmo valymo nuo toksinų kursą.

 

Puikus sintetinių ir organinių vitaminų skirtumo pavyzdys yra vitamino A forma retinolio ir beta karotino. Nepaisant to, kad tai yra tas pats vitaminas, jo išleidimo formos skiriasi ir labai skiriasi kaina. Retinolis yra gryna vitaminas A, karotinas yra augalinė forma, kurią organizmas gerai pasisavina ir pats paverčia vitaminu A. Asimiliacijos procese beta karotinas tuo pačiu metu veikia kaip antioksidantas, galintis sunaikinti laisvąsias. radikalus, normalizuoja lipidų apykaitą ir gerina imunitetą. Gryna retinolis gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, gelsvo ar oranžinio poodinių riebalų atspalvio atsiradimą. Beta karotino vartojimas tokio poveikio neturi. Nėštumo metu reikia būti ypač atsargiems su retinoliu – net ir nedidelis jo perdozavimas neigiamai veikia vaisiaus vystymąsi. Tuo pačiu metu pigiuose vitaminų kompleksuose nėščioms moterims vitaminas A pateikiamas tokia forma. Prieš pirkdami vitaminų kompleksą nėščioms moterims, įsitikinkite, kad vitaminas A jame yra beta karotino pavidalu -tokia formulė yra saugi.

 

 

Išskirtus vitaminus ir mineralus su priedais galima atpažinti iš žymenų  "natūralus", "visas maistas", "maisto pagrindu". Tai irgi sintetiniai, izoliuoti vitaminai, bet jau kaip chelatinio komplekso dalis – iš džiovintų augalų mišinių. Kompleksas parenkamas optimaliai kiekvienos medžiagos įsisavinimui, todėl iš tokių vitaminų organizmas gauna daug daugiau naudos. Tokie „maisto mišinio“ preparatai yra daug brangesni nei pavieniai vitaminai, o įprastose vaistinėse jų nėra. Pavyzdžiui, vitaminų kompleksai iš Country Life ir Now Foods.

 

 

Šių trijų tipų vitaminai iš ir yra gaunami iš natūralių šaltinių, tačiau skirtingais būdais. Tokiuose bioaktyviuose prieduose nėra sintetinių komponentų, jie lengvai įsisavinami organizme ir pasižymi aktyviausiu ir kartu subtiliu poveikiu. Tačiau jų gamyba yra daug sunkesnė, o tokie produktai yra daug brangesni.

 

 

p>

Augaliniai vitaminai – gaunami iš specialiai apdorotų ir koncentruotų produktų: daržovių, vaisių, žolelių, uogų, mielių ir kt. Paprastai tokie preparatai nurodo, iš ko jie gauti. Pavyzdys – produktai Mega Food.>

 

Rauginti vitaminai gaminami natūraliausiu būdu – naudojant „probiotikus“ fermentacija“. Specialiuose ūkiuose be cheminių trąšų užaugintas žalias, nerafinuotas maistas papildomas naudingosiomis bakterijomis ir mielėmis, o fermentacijos metu tam tikros medžiagos virsta kitomis, sudėtingesnėmis. Garsiausias fermentuotų vitaminų gamintojas yra  Naujas skyrius .

 

 

Renatūruoti vitaminai gaminami naudojant unikalią technologiją, kurią sukūrė biochemikas Andrew Szalay. Jos tikslas – išsaugoti Code Factors – junginius, kuriuose natūraliuose maisto produktuose yra vitaminų. Renatūracijos procesas imituoja augalų augimą. Norėdami tai padaryti, išgrynintas vitaminas arba mineralas įtraukiamas į baltymą arba peptidą ir įšvirkščiamas į proliferuojančias mielių ląsteles. Gaunamos mielės, praturtintos vitaminu ar mineralu ir juos lydinčiais elementais. Dėl kodavimo faktorių organizmas organiškai atpažįsta vitaminus ir mineralus ir pasisavina taip, tarsi jie būtų gauti iš natūralaus maisto. Renatūruotų vitaminų pavyzdys yra Gyvybės sodo gamyba. .

 

Be vitaminų išsiskyrimo formos, jų deriniai Svarbų vaidmenį atlieka kompleksai. Taigi vitaminas B12 gali padidinti alergines reakcijas į vitaminą B1, todėl jų kartu vartoti nerekomenduojama. Vitaminas E gerai dera su selenu, bet prastai pasisavinamas su geležimi. Vitaminas C gerina geležies pasisavinimą, bet prastai dera su vitaminais B. O kuo aukštesnis bioaktyvių papildų gamintojo statusas ir reputacija, tuo labiau į tokius veiksnius atsižvelgiama.

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.